Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

Telefoonnummer spoofing

GESCHREVEN DOOR: Sharon Gorseling OP 14-12-2021

Bellen met je eigen telefoon terwijl het nummer van een ander op het display van de ontvanger verschijnt. Met speciale apps is het een fluitje van een cent. Leuk om vrienden te foppen, willen de makers van de applicaties doen geloven. Maar oplichters maken er op slinkse wijze misbruik van.

En dat maakt een trend: spoofing!

‘Spoof’ is Engels voor ‘parodie’ of ‘fopperij’. Tegenwoordig bedoelen mensen met spoofing dat een crimineel een andere identiteit aanneemt die voor jou vertrouwd is om jou op te lichten om zo geld te verdienen.

We spreken van spoofing als er kenmerken vervalst worden met als doel om tijdelijk een valse identiteit aan te nemen. Dit kan op verschillende  manieren, zo ook telefoonnummerspoofing. Bij spoofing met telefoonnummers nemen de oplichters een ander telefoonnummer aan. Oplichters maken hierbij slim misbruik van de werking van het mobiele telefoonnetwerk. Je kunt apps downloaden waarmee je je eigen telefoonnummer kunt vervangen door een telefoonnummer van iemand anders. In beginsel kan dus ieder willekeurig telefoonnummer op deze manier worden nagebootst.

Telefoonnummerspoofing: hoe werkt dat dan?

De bank belt en vertelt dat je pas bijna verloopt. Je moet je pas opsturen met een briefje erbij met je pincode. Dit is wel een heel duidelijk voorbeeld van een truc van criminelen, maar vaak zijn ze gewiekster. Dan belt de helpdesk van Microsoft, met een nummer dat ook daadwerkelijk van Microsoft lijkt te zijn. Ze proberen je een bestand te laten downloaden om toegang te krijgen tot je computer. Of ze laten je een betaling uitvoeren om voor hun ‘hulp’ te betalen. Ongemerkt verhogen ze het bedrag, of ze stelen je betaalgegevens.

Criminelen kunnen zich ook voordoen als een bankmedewerker en vertellen dat je geld niet langer veilig is op je eigen rekening. Ze zeggen dan dat je het naar hun rekeningnummer over moet maken. Je echte bank vraagt nooit om geld over te maken of om je pincode te delen. En Microsoft zal niet uit zichzelf bellen als jij computerproblemen hebt.

Hoe kan ik telefoonnummerspoofing voorkomen?

Er is op dit moment helaas weinig tegen telefoonnummerspoofing te doen. Het is voor providers niet te controleren of de juiste persoon met een telefoonnummer uitbelt. Wel zijn er tips om extra alert te zijn! Het allerbelangrijkste is natuurlijk: maak nooit zomaar geld over, klik nooit zomaar op links en stuur nooit je pinpas op.

  • Word je gebeld door een medewerker die zegt voor je bank te werken? Stel veel vragen en zeg dat je zijn identiteit wil bevestigen. Hang op en zoek het telefoonnummer op van je bank, en bel op die manier terug. Zo weet je zeker dat je echt iemand van je bank aan de lijn hebt.
  • Word je gebeld een aangesproken in het Engels? Dan is dat extra verdacht.
  • Geef telefonisch nooit inloggegevens of wachtwoorden door.
  • Bij twijfel altijd ophangen!

Vragen?

Heb je nog vragen over dit bericht? Neem contact met ons op!

Bron: KPN
Afbeelding: Politie


Delen op social media