Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

De gloednieuwe iPhone 14!

GESCHREVEN DOOR: Michel Elfrink OP 08-09-2022

Het design is helemaal nieuw, het scherm heeft een coole nieuwe functie, de camera’s hebben de grootste upgrade in jaren gekregen en ook de mini is vervangen door een plus variant: Apple heeft met vier nieuwe modellen flink uitgepakt.

Het ontwerp

Het valt direct op: de welbekende inkeping bovenaan het scherm is bij de iPhone 14 Pro verdwenen. In plaats daarvan zijn de selfiecamera en Face ID-sensoren nu verwerkt in twee kleine gaatjes in het scherm. Met een softwaretrucje wordt de ruimte tussen deze gaatjes opgevuld, waardoor het lijkt op één pilvorming cameragat: de ‘Dynamic Island’. Dit neemt een stuk minder ruimte in beslag dan de oude inkeping. Ook wordt de pilvorm gebruikt in de interface van de iPhone, bijvoorbeeld bij het bellen of als Face ID wordt geactiveerd. Veel meldingen zijn daardoor een stuk minder storend, en veel mooier geïntegreerd. Het design van de iPhone 14 Pro is weer wat ronder geworden. Dit maakt het design wat frisser, maar je oude hoesjes kunnen weer de prullenbak in.

Always-on display

We hebben er jaren op moeten wachten, maar de iPhone 14 Pro heeft eindelijk een always-on scherm. Dit betekent dat het scherm altijd ingeschakeld blijft, ook als je telefoon in slaapstand staat.

Zo kun je de tijd notificaties en de lockscreen-widgets van iOS 16 altijd in de gaten houden. Zorgt dit niet voor een kortere accuduur? Nee, het scherm kan vertragen tot maar één verversing per seconde wat erg  weinig stroom kost. Bovendien is het display bij always-on behoorlijk gedimd, met een speciale donkere versie van je achtergrond.

Camera

De iPhone 14’s hebben een nieuwe frontcamera met een resolutie van 12 megapixels en nu ook voor het eerst autofocus. Voorheen werkten de frontcamera’s met gefixeerde focus. De iPhone 14 Pro (Max) heeft een 48-megapixelcamera met een sensor van 71 vierkante millimeter, dit is een stuk groter dan de sensor van voorgaande modellen. De software combineert 4 pixels tot 1 pixel maar in ProRAW-modus is de volledige resolutie wel beschikbaar. De camera van de iPhone 14 (plus) heeft een sensor van 44 vierkante millimeter, groter dan die van de iPhone 13 (mini) en even groot als die van de iPhone 13 Pro. De autofocus van de vorige generatie voor macrofoto’s keert ook terug bij de Pro-modellen.

A16-chip

De chip gaat ook mee met de upgrade, het toestel krijgt nu een A16 Bionic-chip. Al geldt dit wel alleen voor de luxere Pro-modellen, de instap-iPhone 14 krijgt de ‘oude’ A15-chip. De chip wordt daarmee voor het eerst een onderscheidende factor tussen de gewone en de Pro-modellen.

Apple weet bij de door enkele aanpassingen wel meer uit de A15 Bionic-chip te halen dan voorheen ondanks dat het dezelfde chip is. Dat heeft alles te maken met het interne design en het verbeterde werkgeheugen van de iPhone 14.

Nog meer upgrades

  • Het iPhone 14 werkgeheugen gaat erop vooruit. De gewone iPhone 14 krijgt meer werkgeheugen. De Pro-modellen krijgen een ander type werkgeheugen dat een stuk sneller is.
  • De iPhone 14 krijgt een langere batterijduur. Dit heeft te maken met een nieuwe 5G-chip die energiezuiniger en kleiner is, een tot 105 mAh grotere accu, en een zuinigere A16-chip in de iPhone 14 Pro en Pro Max.
  • De iPhone 14 Pro zou beginnen met 256 GB opslag. Eerder was dat slechts de helft.

Heeft dit bericht jouw interesse gewekt? Of ben je gewoon nieuwsgierig? Neem dan contact op of kom gezellig langs in de winkel voor informatie!

Bron afbeeldingen: Apple


Delen op social media