Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

AI in de zakelijke wereld

GESCHREVEN DOOR: Jeroen Kingma OP 26-09-2023

Dit jaar stond het jaarlijkse evenement van KPN in het teken van Artificial Intelligence. Als Excellence Partner van KPN waren wij aanwezig en hebben we veel nieuwe inzichten gekregen over AI en hoe je het in de zakelijke markt kunt toepassen.

Artificial Intelligence

Vision, het evenement waar in 3 dagen tijd zo’n 1200 partners op afkwamen, nam ons mee in de visie op AI. Elk jaar staat kennis delen, netwerken en verbinden met elkaar centraal tijdens Vision. Tijdens het evenement hebben we stilgestaan bij welke invloed AI in de toekomst op onze markt gaat hebben. De boodschap van het evenement was dat we AI niet als bedreiging moeten zien, maar moeten omarmen en vooral gebruik moeten maken van de voordelen.

Wist je dat AI namelijk al jaren speelt in onze levens? De camera van je mobiel die jij gebruikt om foto’s te maken, gebruikt namelijk ook al AI. Zo regelt AI de scherpte, licht en nog veel meer voordat jij de foto maakt. En wat dacht je van de e-mails die in de ongewenste e-mail terecht komen? AI speelt ook daar een rol.

Handige AI-tools

AI biedt duizenden tools, waarvan sommige handiger zijn dan andere. Het is belangrijk om zelf te beoordelen welke tool je het prettigst vindt en welke het meest gebruiksvriendelijk is. Op deze manier kun je het in je werkzaamheden implementeren en efficiënter werken.

De meeste mensen zijn waarschijnlijk al bekend met de tool; ChatGPT, een op AI aangedreven taalmodel. Het gebruikt AI-technologie om mensachtige teksten te produceren. Het is ontworpen als een veelzijdig hulpmiddel voor het genereren van tekst. Ideaal als je veel hooi op je vork neemt en efficiënter wilt werken, maar blijf altijd kritisch op het resultaat. Check het altijd nog een keer en wees er bewust van welke informatie je deelt.

ChatGPT

Maar hoe implementeer je dit nou in de zakelijke wereld? Hieronder geef ik een aantal voorbeelden met prompts die je kan gebruiken:

 1. Informatie ophalen
  ChatGPT is gevoed met het internet en heeft daarmee een enorme hoeveelheid informatie tot zijn beschikking. Hierdoor heeft de tool bijna voor elke vraag een duidelijk antwoord. Als je weinig tot niets van een onderwerp afweet, kun je ChatGPT simpelweg alles vragen. Let wel goed op of de informatie klopt.
  Prompt: “Kun je me meer vertellen over [onderwerp of vraag]?”
 2. Marktanalyse
  ChatGPT maakt marktonderzoek mogelijk. Wil jij bijvoorbeeld weten wat er in de ICT markt speelt? Vraag het aan ChatGPT en die komt met een antwoord gebaseerd op onderzoek van duizenden artikelen, rapporten en andere informatiebronnen. ChatGPT kan je alles vertellen over markttrends, concurrentie en andere belangrijke factoren.
  Prompt: “Kun je mij helpen met een marktanalyse voor (specifieke sector of product)? en geef daarbij een concurrentie analyse betreffende provincie Gelderland.”
 3. Tekstanalyse
  Met ChatGPT kun je ook tekstanalyse uitvoeren. Stel dat je een grote tekst binnenkrijgt en je wilt snel de belangrijke informatie hieruit filteren? Laat hem analyseren door ChatGPT. De AI herkent of er sprake is van trends en patronen en kan zo belangrijke inzichten snel laten zien. Stel ChatGPT bijvoorbeeld een vraag om een samenvatting van een lange tekst te maken.
  Prompt: “Kan je deze tekst analyseren en de belangrijkste punten of inzichten samenvatten?”
 4. Data analyse
  Ook kan ChatGPT je helpen bij het analyseren van data en het opstellen van rapportages in Microsoft Excel of Google Sheets. ChatGPT kan je vraag omzetten in de juiste formule voor Excel of Sheets, van laagdrempelig tot complexere samenvoegingen.
  Prompt: “Kun je me helpen bij het analyseren van de gegevens in [specifieke dataset of bestand] en relevante inzichten verstrekken?”

Ervaringen

Bij Decom blijven we graag up-to-date en implementeren we ChatGPT waar mogelijk om onze efficiëntie te verhogen. Ruben vertelt hoe hij het af en toe al in zijn werkzaamheden gebruikt: “Ik hou graag overzicht in mijn werk. Zo had ik laatst een .xlsx-bestand dat ik naar een dashboard wilde omzetten. Ik vroeg ChatGPT om dit voor mij te exporteren. Na een aantal vragen van ChatGPT had ik binnen no-time een overzichtelijk dashboard met alle nuttige informatie erin.”

Voordelen

Dit krachtig hulpmiddel biedt uiteraard veel voordelen, zoals:

 • Het bespaart tijd doordat het snel antwoorden kan generen op gebruikersvragen of prompts.
 • Kan consistente antwoorden geven op vergelijkbare vragen, dit verminderd fouten.
 • ChatGPT kan een grote hoeveelheid vragen of aanwijzingen tegelijk verwerken, waardoor het een schaalbare oplossing is voor bedrijven en organisaties van elke omvang.
 • ChatGPT is 24/7 beschikbaar, zodat gebruikers onmiddellijk hulp en ondersteuning krijgen wanneer ze die nodig hebben.
 • Het ondersteunt meerdere talen, waardoor het een waardevol hulpmiddel is voor organisaties met wereldwijde activiteiten of een meertalig gebruikersbestand.

Dus ga eens experimenteren met ChatGPT of andere tools van AI en ontdek of het wat voor jou kan betekenen! En bij vragen neem vrijblijvend contact met ons op! En klik hier om naar de gratis versie van ChatGPT te gaan en probeer het eens uit!


Delen op social media