Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

Nuttige tips voor contact met collega’s bij het thuiswerken

GESCHREVEN DOOR: Fabian Althoff OP 04-03-2021

Veel thuiswerkers missen het contact met collega’s. Een informeel praatje bij de koffieautomaat, samen lunchen of een gezellige vrijdagmiddagborrel: voorlopig zit het er even niet in. Natuurlijk heb je wel contact met collega’s via de telefoon of videobel-apps, maar dan gaat het vooral over werk. Het zijn juist de spontane ontmoetingen en informele gesprekken die zorgen voor een aangename werksfeer. Hoe kun je dit soort momenten vanuit huis creëren? En hoe blijf je verbonden met collega’s tijdens corona?

Online teambijeenkomsten

Leidinggevenden doen er goed aan om informele bijeenkomsten te organiseren, uiteraard online. Denk aan een weekopening of een gezamenlijk koffiemoment op een vast tijdstip. Hierbij kun je allerlei niet-werkgerelateerde onderwerpen de revue laten passeren. Belangrijk: zorg dat iemand de regie heeft om te voorkomen dat er te veel door elkaar gepraat wordt. Laat alle medewerkers een keer aan het woord en luister naar elkaar, maar houd het vooral luchtig en gezellig.

Ook voorafgaand aan de start van een vergadering of presentatie kun je eerst even met elkaar kletsen. Sowieso gebeurt dat al vaak, omdat niet iedereen op hetzelfde moment inlogt. Een informeel gesprekje breekt het ijs en geeft meteen een boost aan de motivatie. Vooral bij brainstormsessies of andere bijeenkomsten waarbij het creatieve proces op gang moet komen, is dit soort contactmomenten erg belangrijk.

De online koffiecorner

Naast het plannen van informele bijeenkomsten, is het ook goed om een plek te creëren waar medewerkers op elk moment van de dag terechtkunnen voor een praatje: een plek waar je over het weekend kletst, een grapje maakt of inspiratie opdoet. Binnen Microsoft Teams en Slack is het mogelijk om chatgroepen te maken waar je bijvoorbeeld over ideeën kunt sparren of luchtige berichtjes kunt plaatsen.

Uiteraard kun je hiervoor ook een WhatsApp-groep maken. Binnen veel bedrijven hebben collega’s al van dit soort informele app-groepen. Hier mag het allemaal nog wat luchtiger. Deel je favoriete memes, grappige filmpjes en Netflix-tips of laat zien hoe jouw lunch of middagwandeling eruitziet. Heb je even genoeg van de berichtenstroom? Dan kun je de app-groep eenvoudig een tijdje op ‘mute’ zetten.

Gratis e-book: Het nieuwe kantoor

Download het gratis e-book waarin architect Casper Schwarz met 10 tips en voorbeelden laat zien hoe je elk kantoor om kunt toveren tot een bijzondere werkomgeving.

Spreek een-op-een af

Leidinggevenden doen er goed aan om werknemers regelmatig te bellen. Probeer in ieder geval niet al het contact via de mail te laten verlopen. Zie het ook als check-up hoe het met iemand gaat, maar houd het ongedwongen. Stel gerust een persoonlijke vraag over hoe een medewerker de huidige situatie ervaart en waar hij of zij naar uitkijkt. Zo voelen mensen zich gehoord en gewaardeerd.

Voor collega’s onderling is het ook verstandig om elkaar af en toe over niet-werkgerelateerde zaken te spreken. Voelt het gek om iemand puur en alleen voor een informeel gesprek te bellen? Kom dan eerst met een korte werkgerelateerde vraag en klets daarna nog even door over koetjes en kalfjes. Vraag natuurlijk wel even of je je collega niet stoort, je wilt immers niet iemands deadline in de war gooien.

Doe iets actiefs

Door thuiswerken zitten we te veel stil, dus waarom combineren we een beetje beweging niet met wat sociale interactie? Woon je in de buurt van een collega? Spreek dan eens af om samen een wandeling te maken, bijvoorbeeld tijdens de lunchpauze. Tijdens de wandeling houd je eenvoudig anderhalve meter afstand en je kunt ergens stoppen voor een koffie-to-go. Na afloop kun je weer helemaal opgefrist aan het werk.

Wil je met meer collega’s iets actiefs doen? Dan kun je een online sportsessie organiseren, bijvoorbeeld een yogales of ochtendgymnastiek. Ook kun je gezamenlijk doelen stellen of een challenge doen. Installeer bijvoorbeeld een stappenteller en stel met het hele team het doel om in één maand een bepaald aantal stappen te zetten.

Online borrelen

Hoewel de vrijdagmiddagborrel op kantoor of in het café momenteel geen optie is, kun je natuurlijk wel online borrelen. Zoom is hier uitermate geschikt voor. Online borrelen biedt het bijkomende voordeel dat je na afloop zo je bed in kunt rollen, mocht dat nodig zijn. Mooi meegenomen: waarschijnlijk is de rekening voor hapjes en drankjes een stuk lager.

Maak de virtuele vrijmibo nog leuker door bijvoorbeeld een pubquiz te organiseren. Ook kun je de borrel vooraf laten gaan door een amusante workshop of een lezing over een onderwerp waar veel medewerkers in geïnteresseerd zijn.


Delen op social media