Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

QR code fraude

GESCHREVEN DOOR: Fabian Althoff OP 26-04-2021

Oei. Dit had verkeerd kunnen aflopen voor je!

Een QR code scannen. Op zich lijkt dat onschuldig, maar ook hier ligt cybercrime op de loer. Een QR-code verwijst je naar een website zoals nu het geval is. Via deze code open je de link direct en daardoor is het voor cyber criminelen een laagdrempelige manier om fraude te plegen.

Hoe werkt fraude met QR-code

Heel simpel. Denk bijvoorbeeld aan een aanbieding die je via de QR-code verkrijgt. Je denkt op een onschuldige pagina terecht te komen, maar deze blijkt van een hacker te zijn. Of nog veel slimmere manieren via betaal apps en WhatsApp.

Fraude via betaal apps

Wat nog veel vaker gebeurt is QR fraude met betaal apps. In zo’n geval word je om hulp gevraagd. Bijvoorbeeld om een klein bedrag voor te schieten voor het afrekenen van een parkeerkaartje of het opladen van een OV-chipkaart. Je opent je betaal app en je geeft te telefoon om het rekeningnummer te laten intoetsen. In werkelijkheid opent hij QR-code in de app en scant deze met zijn eigen telefoon. Meestal heeft dader de toegangscode al afgekeken of je let in de verwarring even net niet op. Zonder dat je het in de gaten hebt, heeft de oplichter toegang tot je betaalapp (bron: politie Nederland).

QR code via WhatsApp

Ook via whatsapp komt fraude met QR codes voor. Dit begint bijvoorbeeld op Marktplaats. Je biedt iets te koop aan. Iemand neemt via een appje contact met je op om wat je aanbiedt, te willen kopen. Je ontvangt een QR code die je in de betaal app van een bank moet scannen. Je denkt de betaling te ontvangen, maar in werkelijkheid geef je toegang tot je rekening.

Ben jij mobiel voorbereid op cybercrime?

Sowieso is bewustwording van fraude een ‘must’. Ook technisch is veel te bereiken. Te denken aan het beveiligen van de zakelijke gegevens met Mobile Device Management (MDM). Daarmee kan je apps beheren en bijvoorbeeld de app voor scannen QR codes blokkeren. Zeker in gevallen waar toestellen zowel zakelijk als privé worden gebruikt, is MDM meer dan aan te bevelen.

Laat je goed adviseren!

Lees ook mijn eerder blog over QR fraude of neem gelijk contact met mij op voor advies!

Credits afbeelding: Pete, TheDigitalArtist

 

 


Delen op social media