Samenwerken met Decom is kiezen voor advies zonder flauwekul en een nuchtere aanpak. Met kennis van zaken en focus op service.

NO-NONSENSE ADVIES

Bescherm jezelf tegen Juice Jacking

GESCHREVEN DOOR: Sjoerd Peters OP 22-08-2023

Stel je voor: je bent onderweg, je telefoonbatterij raakt leeg en je ziet een openbaar oplaadstation met USB poort. Je sluit je telefoon aan om op te laden, maar zonder dat je het weet, wordt tijdens het opladen schadelijke software op je apparaat geïnstalleerd via de USB-poort. Dit is een klassiek voorbeeld van Juice Jacking, waarbij jouw digitale veiligheid ongemerkt wordt aangetast terwijl je denkt dat je gewoon je telefoon oplaadt.

Wat is het en hoe werkt het?

Juice Jacking is het fenomeen waarbij cybercriminelen toegang krijgen tot jouw apparaat via de USB-poort tijdens het opladen. Het komt van het woord “Juice”, wat in het Engels sap/prik betekend, het opladen van je telefoon dus. En het woord Jacking komt van het woord “Hijacking” oftewel kapen. Een ogenschijnlijk onschuldige oplaadkabel kan in werkelijkheid jouw digitale privacy in gevaar brengen. Deze malafide actoren kunnen gegevens stelen of zelfs jouw apparaat infecteren met schadelijke software zonder dat je het doorhebt.

Waar komt het voor?

Van de trein tot het vliegveld: je komt ze overal tegen. Oplaadpunten voor je apparaten met een USB aansluiting. Gewiekste cybercriminelen plaatsen eenvoudig een apparaatje in de USB aansluiting, deze is met het blote oog niet te zien en zit verstopt achter de voor jou normaal uitziende aansluiting. Zodra je je telefoon aansluit maakt het apparaatje verbinding met je telefoon en plaatst schadelijke software; je telefoon is op dit moment gehackt en kan overgenomen worden.

Wat kan ik er tegen doen?

Het antwoord is vrij simpel, nooit je telefoon opladen aan een publieke USB lader. Om toch je telefoon op te kunnen laten heb je natuurlijk verschillende opties:

  • Neem een adapter mee en zoek een stopcontact. Omdat je eigen adapter er tussen zit vormt dit een barrière waardoor de hacker geen toegang kan krijgen tot je telefoon
  • Laadt op via je eigen powerbank. Voor enkele euro’s heb je er tegenwoordig al eentje. Ga goed voorbereid op reis, en zorg dat je altijd van huis vertrekt met een volle powerbank
  • Gebruik een USB-Datablocker. Een handig apparaatje wat data-overdracht blokkeert en alleen stroom doorlaat. Schaf deze aan van een gerenommeerd merk zoals StarTech

Conclusie

Je weet nu wat Juice Jacking is, en hoe je het kan voorkomen. Wil je meer weten over digitale veiligheid, of hoe je het beste je mobiele telefoon kan beschermen? Onze experts staan voor je klaar met het beste advies.


Delen op social media